За мен е важно да работя в следващия европарламент. С избирането ми за депутат в ЕП ще се осигури координация между партията на ПЕС и групата ѝ в европарламента.

Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца, по БНТ.

Станишев подчерта, че въпреки липсата на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които е получил от симпатизанти. Станишев оцени отсъствието на Нинова като „пропусната възможност“.

Решението за подреждането на листите за евроизборите не е еднолично на лидера на БСП, изтъкна Станишев. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент - винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента.

На въпрос може ли да се кандидатира за евроизборите като независим депутат, Станишев отвърна, че от ГЕРБ са му „отправили намеци в тази посока“, казвайки, че имат гражданска квота.

Амбицията на социалистите е да бъдем основата на по-широк ляво-центристки алианс със зелени, по-крайните леви, либерали, които не са за Европа на статуквото, а Европа, която става по-социална. Глобализацията и пазарните механизми създадоха нарастващо неравенство и чувство за несправедливост, като твърде много хора се чувстват изхвърлени от обществото, изтъкна Станишев. Според него една от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради. Другата заплаха по думите на Сергей Станишев е „статуквото на Европейската народна партия“, която твърди, че всичко е наред.