Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща с ръководството на земеделското министерство и промяна в бюджета, определен за подпомагане на сектора.

Производителите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на протестни действия, информира БНР.

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци е обсъждана в работна група, ръководена от заместник-министър Вергиния Кръстева.

"Тя ме уверяваше в тази работна група, че промени в бюджета за оранжерийното производство няма да има", казва Атанас Кунчев от асоциацията. Когато виждат какво предложение България е изпратила до Европейската комисия идва неприятната изненада: "Защото нашият бюджет беше отрязан с милион и 200 хиляди".

Според производителите някой в Министерството по традиция не си е свършил добре работата. Ако отрязаните милион и 200 хиляди лева не бъдат изплатени под друга форма, това ще доведе до свиване на българското производство: "80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев. /БГНЕС