Ударите в Сирия – "претоплена манджа"

img

Ударите в Сирия ще се окажат една "претоплена манджа". Така в студиото на "България сутрин" определи напрежението в Близкия Изток международният анализатор доц. Валентин Вацев

Преди дни станахме свидетели на въздушна атака от страна на САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, срещу сирийската столица Дамаск. Съюзниците започнаха военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април. Заговори се дори за начало 3-та световна война.

"Реално ударът бе изпълнен само със 103 ракети. Ударени са 9 цели - стратегически бараки, празни складове, занемарени военни бази, мислех, че ще вържат някое магаре в пустинята, за да го стрелят, но не. Нито една бутилка водка не e счупена, нито един руснак не си е счупил нокътя - всички са доволни, освен българските русофоби", смята анализаторът Валентин Вацев.

По думите му поне веднъж в своя мандат американският президент трябва да спечели война, да "постреля" по някого и да покаже мускули.

"Световна война в близките няколко години няма да има. Ситуацията показа друг проблем - САЩ и Русия ще се разберат, но Израел и Иран са най-мотивираните страни, които са готови да воюват на момента", категоричен е Вацев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че заради "случая Скрипал" Великобритания нанесе на Русия непоправими щети - политически, морални, идеологически и Москва няма да прости. Неговата прогноза е, че този път Тръмп няма да поддържа британската позиция, защото е задължен на Путин

Според Вацев непосредствени рискове за България в тази нажежена международна обстановка няма.

"След скандала "Скрипал" ние изтеглихме посланика си от Москва, но не изгонихме нито един руснак. Москва определено оцени това. Все пак за този момент Балканите остават спокойни, но продължаваме да сме "буря с барут", завърши анализаторът.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас