Наборната военна служба няма да стане повод за раздор между ГЕРБ и "Обединените патриоти", настоя военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов в отговор на Антон Кутев от БСП по време на парламентарния контрол.

Социалистът обвини министърът, че патриотите са се отметнали от намерението си за връщането на казармата и в коалиционната програма е записано само военното обучение в училищата, предава Dnes.bg.

"Не сме се отказали от нашите идеи, пак мога да повторя мотивите. Продължавам да смятам, че ние направихме ужасна грешка през 2007, когато отпадна наборната служба, въпреки мнението на професионалната армия. Това беше по време на Тройната коалиция", припомни Каракачанов.

Той не за първи път се обявява за възстановяването на наборната военна служба. Преди година бе внесен законопроект за връщането на казармата, но той срещна отпора на БСП в пленарната зала, а ГЕРБ се въздържаха.

"Вие миналата година не подкрепихте законопректа, а от ГЕРБ се въздържаха и казаха, че трябва да се развива, тъй че не се опитвайте да създавате такава излишна конфронтация, която я няма. Не очаквайте да се разведем с колегите", припомни вицепремиерът.

Той допълни и че като работиш с някого е нормално да правиш компромиси. "А вие с ДПС не сте ли правили компромиси", попита той.

Каракачанов уточни, че иска да се увеличат часовете по военно обучение, но с практика - не само уроците за славата на българската армия, а и конкретни неща – как се реагира във военна ситуация, терористични актове, оказване на първа помощ. Министърът допълни и че става въпрос за доброволна наборна служба.

Антон Кутев обаче не остана доволен от отговора на въпроса и каза, че не може да се сравнява военното обучение с наборната служба. “Колко струва това нещо на държавата и откъде ще вземете парите?", попита червеният депутат.