Не трябва да инвестираме повече в омраза. Това каза във Велико Търново водачът на листата на ГЕРБ за Габрово и вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев, предаде "Фокус". По думите му българите са разделени на столица и провинция, мъже и жени, бедни и богати, и не бива да се разделят повече.

„Ако някой има достатъчно душевна сила и смелост да гледа редовно телевизия би си помислил, че политическият живот е някаква технология на кавгата, че цялата система съществува, за да може институционализирано едни жени и мъже, момичета и момчета, да се карат по най-злобен начин, което е грешка. Има хора като нас, които вярват в името на едни и същи цели. Има други хора, които вярват в други цели. Ние сме различни. Често спорим. Така е редно да бъде. Това обаче не е повод. Ако аз съм несъгласен с някой друг партиен лидер, ако не харесвам активистите на друга партия, това означава ли, че аз трябва да мразя всички хора, които са зад нея. Не означава, разбира се. Те са български граждани като мен и като вас. Сигурно и те са достойни хора“, допълни Дончев.

По думите му българската история е доказала, че моментът когато българина може всичко, е моментът, когато гледа в една цел. Тогава той може всичко. „Ако днес имаме една голяма задача, тя е надпартийна. Тя е далеч от емоциите „ляво-дясно“. Това е да намерим, да напипаме, да представим пакет от цели, които да направят българите по-обединени. Има ли какво да делим и за какво да спорим, когато говорим за образование, за национална сигурност? Колкото и да се карат политиците и колкото суетата да взема връх, по отношение на сигурността, образованието, справедливостта, какъвто и да било конюнктурен политически спор не бива да има и никога не бива да ги забравяме и да ги поставяме под въпрос“, заяви Томислав Дончев. По думите му единственият начин един народ да става по-богат е да произвежда повече. „Ако искаш по високи доходи, по високи приходи в държавата, трябва икономиката да произвежда повече. Друг тип разделение на оскъдното ни богатство няма да доведе до нищо, както в последно време се опитват да ни убедят”, посочи Дончев. Той представи акценти от предизборната програма на ГЕРБ като наблегна на премахването на бюрокрацията и насърчаването на икономическия растеж. “Отделяме специално внимание на българския учител. Заплатите им ще бъдат увеличени двойнo. Образованието ще бъде задължително за всички български деца, ще го обвържем с получаването на социални помощи. България ще стане по-добра страна за живеене в следващ мандат на ГЕРБ”, допълни Томислав Дончев.