Променете сегашния модел едни и същи хора да финансират по няколко пъти здравните услуги, за които държавата не отпуска достатъчно средства. За това призоваха лекари и граждани от Айтос при срещата си с д-р Васил Костадинов, който е на четвърто място в листата с кандидати за народни представители на „Реформаторски блок – Глас народен”. В срещата участва и третият в листата – айтозлията адв. Здравко Костов.

„В момента малка част от работещите плащат по няколко пъти това, което държавата не покрива. Веднъж чрез здравните си осигуровки и всеки следващ път, когато им се наложи да потърсят медицинска помощ. Държавата поема наполовина осигуровките на децата, учениците, студентите и пенсионерите, но тези средства не са достатъчни. Този модел няма да издържи вечно, затова разчитаме на Вас да се борите за справедливост в здравеопазването”, казаха лекарите на д-р Костадинов. Той веднага ги запозна с механизмите как досегашният модел може да бъде променен.

„ В програмата на Реформаторския блок предлагаме развитие на втори доброволен здравнозастрахователен стълб извън системата на Здравната каса. Също обособяване на частни и общински или други осигурителни и застрахователни фондове, като се даде възможност на пациента да избира. След утвърждаването на втория доброволен стълб и ако той заработи добре - в здравноосигурителната система на тази база може да се създадат една или повече нови здравни каси”, обясни д-р Костадинов.

Той представи детайлно идеята си за Общински здравни каси, чрез които на пациентите ще се гарантира достъп до прегледи и изследвания, а на общинските лечебни заведения сигурност и развитие. В програмата на Блока важно място е отделено и на Спешната помощ.

„Ще настояваме за адекватна спешна помощ за хората от по-малките градове, защото достъпът до медицинска помощ е един от определящите моменти, когато някой избира населеното място, в което да живее”, допълни д-р Костадинов.
От своя страна адв. Здравко Костов, който е лицето на „Глас народен” в листата на реформаторите запозна присъстващите граждани с идеите си за съдебната реформа.

„Всеки ден се сблъсквам с проблемите на моите клиенти и съм убеден, че всеки български гражданин има право на бързо правосъдие”, сподели адв. Костов.

Айтозлии пожелаха на представителите на Реформаторския блок да се отстояват идеите си в бъдещето Народно събрание.