Специалистите във Военния санаториум в Поморие, които са дългогодишни служители, са били наричани предатели, овце и роби, за да бъдат манипулирани в борбата за стопанисването на имота, намиращ се на едно от най-атрактивните места в морската община. Само двама служители на лечебното завение се отзоваха днес на срещата, иницииарана от кмета Иван Алексиев, която целеше да бъде блокиран опит за каквато и да е продажба на терена и той да бъде запазен за поморийци. „Готов съм на всичко, за да избегна продажбата на този имот. Не виждате ли какво става? След три месеца Военният санаториум ще е готов за продажба. Вината е в трима души – министъра на отбраната Николай Нейчев, на главния лекар д-р Цветанова и на общинския съветник Никодим Стоянов, който също работи там“, категоричен беше кметът Иван Алескиев. Той подчерта, че целта му е запазването на санаториума и няма да спре битката за неговото спасение, като е готов на няколко решителни крачки.

Скандалът е в разгара си и към него продължават да се доливат нови искри. Една от тях е провел се вчера Военен съвет, на който четири часа е био обсъжждано единствено бъдещето на Военния санаториум. Според кмета Иван Алексиев причината е големият гаф, който е направило министерството на отбраната и търсене на начини как да се извърши масовото увонение на хора.

Припомняме, че по предложение на министъра на отбраната, санаториумът е прехвърлен в активите на „Вита” ЕООД – Велинград. Така Военният санаториум става собственост на съответното търговско дружество и то се разпорежда с него. Така нито държавата, нито Община Поморие, като наследник на Анхиалска община, не могат да защитят волята на дарителя, защото той приема статута на търговско дружество и престава да има възможност да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ. Именно по тази програма в момента се обслужват пациенти, включително военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната. Към момента здравното заведение в Поморие реализира приходи в размер на около 700 хил. лв. до 1 млн. лв. годишно.

На срещата тази вечер присъстваха общински съветници, както и двама храбри служители на санаториума. Дори синдикалният лидер, който първонално защитаваше версията на шефовете на ново търговско дружество, успя да се раздвои в мнението си и да отбележи, че е възможно да не е правилно всяваното усещане, че предстои светло бъдеще в активите на Велинград. Другият служител, който е един от най-дългогодишните – Мария Стайкова, беше категорична за заплахите и манипулацията, която се извършва в момента в лечебното заведение. „Управителят на ВИТА ЕООД д-р Крантев идваше при нас, иваше среща, на която хората бяха изкарани роби и овце и едва ли не те не работят, затова санаториума е в такова състояние. Никой не посмя да защити хората!“, каза откровено тя.

Кметът Иван Алексиев заяви, че много хора от здравното заведение са били нарочвани с определението „предаели“, ако се отзоват на срещата с него.

Днес, петък, той ще представи пред медиите всички документи във връзка със собствеността на Военния санаториум.

„Готов съм, ако не се стигне до решение, Община Поморие да оспорва дарението, направено от Анхиалска община в полза на държавата за този санаториум. Не ми е самоцел да имаме собствеността, просто искам да сме сигурни, че този терен няма да бъде продаден. Той е на поморийци“, категоричен е градоначалникът.