49 мажоритарни депутати ще има София. Българите от чужбина ще излъчат 9-има, от тях 3-ма ще се избират от Турция. Това е разпределението според внесения във вторник в парламента проект за райониране на страната на едномандатни райони, които да излъчват мажоритарните депутати, пише „24 часа“.

Проектът е допълнение към представения преди месец проект за промени в Изборния кодекс, изготвен от омбудсмана Мая Манолова и инициаторите на референдума. След като никоя партия не се ангажира с придвижването му, независимият депутат Георги Кадиев го внесе миналата седмица. Основното за въвеждане на новата избирателна система е именно районирането. То е изготвено от екип математици от СУ. Въпреки очакванията спецът по избори проф. Михаил Константинов не се включил в изработването на модела, съобщиха запознати. По предварителните разчети един район “тежи” около 30 хил. избиратели.

За да стане това факт, с внесения вчера от сценаристите на Слави проект се отнема по една бройка от 9 района в станата. Така вместо досегашните 50 избраници София и София-област ще пратят в парламента общо 49. По 3-ма (от досегашни 4-ма) ще бъдат депутатите на Видин и Смолян, а от 5-има избираните от Ловеч и Монтана намаляват на 4-ма.

По 1 мандат се взема още от Благоевград (досега с 11), Бургас (в момента с 14), Пазарджик и Плевен (досега с по 9), а в Русе ще избират 7.

Сред математиците, работили по модела на райониране, са доц. Никола Янев, проф. Йордан Митев и Стефан Манов от СУ. “За разглеждане и приемане на районирането депутатите имат достатъчно време”, каза Тошко Хаджитодоров от екипа на Слави. Сценаристът напомни, че дни преди президентските избори депутатите промениха кодекса. Аргументът, с който миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов допусна съставяне на нов кабинет с мандата на реформаторите, бе именно въвеждането на мажоритарната система. Но с обрата - курс към предсрочни избори, в парламента вече никой не говори за вот по новите правила още напролет. Основният мотив на противниците на промяната сега е, че първо трябват дълги и внимателни разчети. Районирането е съобразено с данните от последното преброяване, а в чужбина е взета предвид избирателната активност на българите по държави на последните избори, обясни Хаджитодоров.