На няколко пъти съм минавал от „Осанна“ до „Разпни го“. Приемам много спокойно това. Максимумът на това правителство беше една година. Мислех, че това, което стана на вота за президент, ще се случи на местните избори, но там хората гласуват за личности.

Едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност. Г-н Радев си пожела цялата власт и я има. Без никаква опозиция и никаква съпротива. Защо да не направят правителство? Ако е искал да има партньорство – можеше да го има. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след консултациите при президента Росен Плевнелиев днес. Той е заявил, че ГЕРБ няма да участва в служебното правителство. Той призова Плевнелиев и Радев да се съберат и да уточнят какво ще е новото служебно правителство.

„Не искам да участваме, Плевнелиев и Радев има прекрасни взаимоотношения, да седнат да направят служебно правителство. Да седнат с Радев и БСП, да си дадат кабинет и да караме до следващите избори. Ние нямамме никакви предложения. Предсрочните избори трябва да бъдат по новите правила“, добави Борисов.

Той призова левицата, както направи и вчера, да направи правителство и да управлява.

„Вие мислете ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов? Не, но иначе пак идваха избори. Сега те да направят правителство, да влязат и да управляват. Имате си патриотите, ДПС, каквото си искате“, каза още той.

Борисов добави, че в парламента е модерно партиите да заявяват, че са в опозиция.

„При това насипно състояние на парламента, ние следвайки модата – ставаме опозиция.

Сега всички сме под емоции, всичко стана бързо, очаквано, всеки е някак обиден. Нинова използва думи, които от уста на дама – не ми харесаха. Нямало да рита паднал човек – ние толкова пъти сме ги били, че ако ги бяхме ритали, трябваше да ги пребием. Всеки ден се съобразявах с всички. Но аз вярвам в инстинкта на хората, на народа, той ни каза, че трябва да има промяна. Партията понесе най-тежкото - оставката на нейния кабинет. 1 млн. 200 хил. са гласували за г-жа Цачева. Ние не може да предадем тези хора“, каза още премиерът в оставка.

Той заяви, че никога не е заявявал, че кметовете от ГЕРБ трябва да си подават оставка, каквито слухове се появиха в публичното пространство. „Това, че казах, че ще си поговорим с кметовете, не значи, че им искам оставката, че ще напускат местната власт. Те трябва да изпълняват програмата на партията, да работят за хората.“, заяви Борисов.