Британският премиер Тереза Мей заяви, че до края на март 2017 г. Обединеното кралство ще активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на ЕС, предаде Ройтерс, цитиран от bTV.

В интервю за Би Би Си тя каза, че дотогава ще бъдат извършени подготвителните работи по излизането на страната от общността. Според Мей извън ЕС Великобритания ще бъде независима и суверенна страна, а правителството й е в готовност за осъществяване на плавен преход след брекзита.

Тереза Мей посочи, че британският парламент ще определи кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани и декларира, че ще се стреми да постигне добро за британците споразумение със съюза. Тя каза, че иска да запази добри отношения занапред с останалите страни от ЕС и че дължи на бизнеса осигуряването на добри условия за търговия със стоки и услуги с държавите от ЕС.

Премиерът отбеляза, че ще откликне на желанието на сънародниците си за налагането наконтрол върху пристигането на хора от ЕС в кралството. По думите й нейната Консервативна партия вече изгражда нов опорен пункт в британската политика.

След като напусне съюза, Великобритания ще иска да запази някои от регламентите на ЕС, включително за правата на трудещите се и околната среда, каза днес в интервю за тв канал Ай Ти Ви британският министър на транспорта, Крис Грейлинг, който е една от водещите фигури в кампанията за брекзит .

Правителството заяви, че догодина ще отмени закона, по силата на който Великобритания се присъединява към общността, която сега е ЕС. След това ще транспонира европейското право, преди да реши какво от него да запази.

"Има някои неща, които ще искаме да запазим: в областта на околната среда например, в областта на правата на трудещите се. Има други неща, от които ще искаме да се избавим", каза Грейлинг пред телевизията. Той посочи, че процедурата, свързана с брекзит, ще мине през британския парламент между май 2017 и май 2018 г.