Отделно звено в МВР – Център за борба с трафика, ще работи приоритетно по въпросите, свързани с трафика на бежанци, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред журналисти.
Според нея в момента има активизиране на трафикантите, защото "колкото е по-трудно да преминеш, толкова цената за преминаването се вдига и апетитите на трафикантите към тази цена се увеличават", съобщи Dnes.bg.
По думите й внимателно се следи ситуацията на границата с Турция, същото правели и от гръцка страна.
Бъчварова получила уверения от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, че турската страна ще продължи да спазва поетите към ЕС ангажименти за бежанците, но й трябва време за възстановяване на структурите по сигурността след опита за преврат.
"Потокът е динамичен, необходимите сили са разположени на границата и са включени всички възможности, които могат да предотвратят нелегалното преминаване и трафикирането", посочи Бъчварова.
Тя е разговаряла днес със сръбския си колега Небойша Стефанович, който я информирал, че от сръбска страна регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците бежанци, които следят, през други държави. Бъчварова, която ще се срещне в неделя със Стефанович на границата, коментира, че това е добра новина.
МВР шефът обясни, че проверките за документи са регулярни и правоохранителните органи се опитват да създадат ред, по който бежанците да пребивават на наша територия.
"Не можем да ограничим придвижването на хората, които са минали процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме тяхното присъствие, така че да не създаваме проблем на гражданите“, допълни тя.
Днес правителството утвърди образци на регистрационните карти, които издава Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет.
Агенцията вече ще издава само три вида регистрационни карти: на чужденец, подал молба за убежище; на чужденец, на когото е образувано производство по разглеждане на молбата за международна закрила; и на чужденец, на когото е предоставена временна закрила. Отпадат досега издаваните регистрационни карти за чужденци, на които е образувано производство за определяне на държавата, компетентна за разглеждането на молбата за статут, и на които е образувано ускорено производство за предоставяне на статут.