"Трудно е да гадаем в едни комплицирани лични отношения. И не бих тръгнал в тази посока. По-скоро бих тръгнал по посока на това, което се вижда с голо око и няма нужда от микроскоп. Този конфликт беше неизбежен. Г-н Пеевски е свръхактивен човек. И понякога в живота така се получава, че най-важното ти позитивно качество се оказва в определена ситуация и най-важно негативно качество. С тази свръхактивност сблъсъкът беше неизбежен. Това, което наблюдаваме, е наистина безпрецедентно. Не мисля, че се намираме в кулминацията. Няма да гледаме филм, а се намираме в сериал с няколко кулминации". Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” социологът Кънчо Стойчев, коментирайки въпроса какво би могло да стои в основата на разцеплението в ДПС.



По думите му „най-вероятно финалът на сериала ще бъде с две партии”. „Едната от тях по-лесно можем да си я представим - тази на г-н Доган. В нея има етнически електорат, лоялен, привързан. Там горе-долу е ясно какво ще получим. Много интересно е какво евентуално ще се получи при г-н Пеевски. Защото виждаме, че сега в неговата група половината имена са български. Тоест, ще бъдем свидетели на интересен опит да се изгради интересен смесен политически субект - от етнически турци и от етнически българи. Никой не е успял да направи такова нещо досега. В този смисъл това ще бъде интересно, ако г-н Пеевски успее да го свърши”, подчерта той.

На въпрос откъде ще дойде електорална подкрепа за какъвто и да било политически проект на Пеевски, той подчерта, че „не може да се прави аналог с миналото”. „В миналото сме имали сблъсъци вътре в ДПС, но те са завършвали с люспене. 5-10-15 процента… това е люспене. В случая имаме челен сблъсък и виждаме двете образувания, които са налице и са почти еднакви по обем. Говоря за парламентарната група. Твърде вероятно е г-н Доган да върне част от електората – да има по-голяма тежест сред етническия турски електорат. Но не по-малка е и вероятността г-н Пеевски да завоюва значителен български електорат. Не можем да правим сравнение, защото досега човек с толкова много енергия не се е появявал”.