Апелативният съд освободи хакера "Емил Кюлев" от ареста, след като разгледа частната жалба против определението на Теодор Илиев да му бъде наложена мярка задържане под стража.

Той е обвинен, че е източвал информация от системите на различни държавни и частни юридически лица, а след това е изнудвал, за да не разпространи данните, предаде Нова тв.

Защита на Илиев, попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението са извършени от “Кюлев”. Според адвокат Людмил Рангелов, данните за връзка между реалния човек - Теодор Илиев и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че и двамата се познавали от деца, заради квартала, в който живеели.

Апелативният съд не се съгласи с първостепенния съд. Софийският градски съд е счел, че един от свидетелите може да познае "Емил Кюлев" от запис по телефона. Експертиза обаче не е направена. Приятелката на задържания Теодор Илиев е научила от медиите, че Илиев и "Кюлев" са отъждествени. Според апелативния съд, градският е излязъл от границите на обоснованото подозрение.

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени да са свързани с Теодор Илиев. За иззетите от дома на Илиев компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.