Прогноза за тежка изборна нощ на 9 юни. Експерти предупреждават, че събирането на двата вида избори с листи и преференции ще затрудни избирателните комисии. Въпреки това, обещанието е резултатите да бъдат обявени в срок. А изборните книжа вече пътуват към отделните области на страната.


От ЦИК уверяват, че сроковете ще бъдат спазени, но част от експертите очакват забавяне. Причината е, че за първи път ще има двоен вот с преференции, а сроковете са изключително кратки. Изборите са в неделя (9 юни), а два дни по-късно комисиите трябва да са приключили работа и да са предали всички протоколи в ЦИК, за да може на 12 юни да се обявят резултатите за членове на Европейския парламент. На следващия ден и за народни представители. До 14 юни трябва да са ясни имената на евродепутатите, а до 16 юни на всички 240 народни представители.

Броени дни преди изборите, от секционните комисии са притеснени, че ще има сериозни затруднения с вота две в едно. „Идват абсолютно необучени хора, които не знаят защо са там. От седем човека, един или двама вършат цялата работа. Ще бъдат сложни избори”, смята председателят на СИК Красимира Дуковска.


Обучението тече в момента, но не е задължително. „Със сигурност ще има трудности. Това, което виждам на обученията – има доста нови членове. Изборите са и два вида. Със сигурност ще има изчакване. Надявам се и вярвам, че и този път ще спазим сроковете за отчитане на резултатите”, посочи председателят на ОИК-София Полина Витанова.

Въпреки очакваните затруднения, от ЦИК смятат, че ще приключат в срок. Не на това мнение са от Обществения съвет. „Определено ще има забавяне, защото отчитането на резултатите ще бъде по-сложно. На местните избори през октомври се брояха на места два, три или четири вида бюлетини. Очакваме гореща изборна нощ”, прогнозира Цветелина Пенкова от Обществения съвет към ЦИК.

„Предстои денонощна работа на всички ни. Не само на ЦИК, районни и секционни избирателни комисии. Ако членовете на секционни избирателни комисии, както сме записали в нашите методически указания, използват всички интерактивни протоколи и тестове, които сме публикували, няма да допускат грешки при попълване на протоколите и ще може много по-бързо и лесно да се приемат техните книжа”, смята председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Вече започна и транспортирането на бюлетините за вота 2 в 1 по области. Под конвой днес изборните книжа пристигнаха в Благоевград. Предстои разпределението им за всяка една отделна община.