Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко от предварително обявеното. Това става ясно от предложение на Националния осигурителен институт, което предстои да се гласува окончателно идната седмица.


Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по т. нар. "швейцарско правило". Сметката се получава при събирането на 50% от ръста на инфлацията и 50 от ръста на средния осигурителен доход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, но новите разчети сочат друго.

„Нито цените са се увеличили толкова, колкото се е очаквало, нито доходите на работещите са се увеличили толкова, че да изискват 11% индексация. Вместо това увеличението ни води до 10% индексация”, обясни икономистът Стоян Панчев.

Според търговците инфлация несъмнено има. Но най-сигурни в постоянното поскъпване в магазина са потребителите.

„Със сигурност е по-ниска от миналата и по-миналата година. Тогава говорехме за над 10% - 17% . Но това не означава, че цените падат, означава, че растат по-бавно”, посочи Панчев.

Вместо инфлацията, някои пенсионери се заеха да пресмятат какви ще са доходите им от юли. „С 620 лева пенсия 10% е едно нищо. С 6 лева какво може да си купиш? Не виждам как пенсионерите ще издържим в това време и в тази скъпотия”, казва Пенка Живкова от гр. Пловдив.


И ако средно пенсионерите ще получат с 8-9 лева по-малко увеличение, то за държавата това ще означава спестени 100 милиона лева в хазната. „По последните данни на Министерството на финансите имаме проблем със събираемостта на бюджета. Тоест това, което ще стане, е отворилата се дефицитна дупка да бъде по-малка от тази, която изглеждаше до съвсем скоро”, поясни икономистът.

Разчетите на Финансовото министерство показват, че в следващите години индексацията на пенсиите ще е все по-малка. И така през 2027 г. може да стигне до около 4%, и то ако хода на сегашната инфлация се запази.