Току-що приключи срещата с еврокомисаря Рейндърс. Той поздрави и правителството, и парламента. Каза, че стъпките за промяна на Конституцията са наистина значителни. Оцени високо и Закона за комисията за противодействие на корупцията, но добави, че трябва да изберем независими хора в тези органи. Колкото по-независими и колкото по-далеч са тези хора от политическите партии, толкова по-добре. Другото, което каза, е, че процесът на избор на тези хора трябва да бъде максимално прозрачен. ЕК ще следи много внимателно дали тези органи ще се попълнят с правилните хора.

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков.

"Разбрах, че днес г-н Бойко Борисов е говорил основно с нашия пиар Найо Тицин. Аз също говорих с него и го попитах какво мисли. Найо ми каза да предам на Борисов да не се притеснява толкова много. Голяма част от бъдещето на това правителство ще се случи, когато имаме симетрия и във външните работи, но и си говорим истината. Найо ми каза, че министърът на МВР е на ГЕРБ и няма смисъл да се правим, че не е. Найо ми каза, че когато вече си бил премиер, можеш да бъдеш и външен министър, защото премиерът движи цялата политика. Найо каза, че най-много държи в регулаторите да попаднат независими хора. Всичко това ще го предам на Борисов", коментира Петков сутрешното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Найо ми каза, че той има пълно доверие в Мария Габриел и акад. Николай Денков. Найо препоръча и на мен, и на Борисов да изчакаме двамата да дадат крайните си становища. Найо ми каза също така да не се притеснявам, че трябва да си казваме истината. Гарантирам, че получавам само заплатата от парламента и не взимам нито стотинка от друго място. Това може да се провери. Бих се радвал да направим толкова силна антикорупционна комисия, която да провери всички политици. Аз мога да гарантирам, че и акад. Денков, и Асен Василев, и спортният министър по никакъв начин не са замесени в корупция, но аз съм сигурен, че системата не е изчистена напълно. Всички ние трябва да се борим с корупцията по всички етажи на властта. Найо ми каза да предам на Бойко Борисов да не се притеснява за спортния министър, защото той е много чист и прави най-доброто, което може да се направи в тази ситуация. Най съм щастлив, че в тази политическа конкуренция всички се дебнем толкова много, че това е най-бързият начин да борим корупцията. Всеки следи всеки и на най-високите етажи няма как да има корупция, но надолу ни трябват истински работещи органи", добави Кирил Петков.

"Вярвам, че Мария Габриел ще бъде добър премиер, но също така вярвам, че когато си бил премиер и си седял на една маса с всички европейски премиери, наистина ще се справиш с всички проблеми. Когато Мария Габриел и акад. Денков работят в тандем, това дава истинската сила на България. Затова Найо ми каза - нека ги оставим да работят като отбор, а не да им се месим непрекъснато", завърши Кирил Петков.