Ако дерогацията на руски петрол не падне в пленарна зала, ДПС ще смята, че Путин е взел властта в България. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски потвърди, че ще присъства на насрочения за утре съвет по сигурността, свикан от премиера акад. Николай Денков.

На въпрос какво ще стане, ако и в пленарна зала се повтори ситуацията от енергийната комисия, която с гласовете на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" поряза опитите на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за руски петрол, Пеевски бе лаконичен: "Ще смятаме, че Путин е взел властта в България".

Той обаче призова всички да изчакат какво ще се случи утре на съвета. "Водили сме определени разговори, но да мине и ще го коментираме", добави той. А за това кой се облагодетелства от дерогацията - "режимът на Путин".

"Имаме основателни съмнения. Да видим какво се случва в Митниците, има странни операции, за които ни се подсказва информация, да видим дали е така. Утре ще си задам въпросите официално", обяви Пеевски подозренията си за нередности в митниците.

"Току-що разговаряхме с финансовия министър. Почваме разговори по темата, ще разговаряме с колегите от ГЕРБ и тогава ще ви кажем", лаконичен бе депутатът на въпрос какво ще се случи с финансовата рамка, предлагана от Асен Василев. Разговорът е бил в парламента - с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС.

"Те ще проведат професионален разговор с нашите специалисти и експерти, предполага, че министърът ще се срещне и с ГЕРБ и техните експерти", заяви той.

В момента ДПС няма искания по бюджета. "Нека седнем да говорим, ще ви кажем след разговорите", настоя Пеевски. А на въпросите дали дерогацията може да "счупи" правителството, той отново призова да се изчака утрешния съвет по сигурността.

"Аз съм положително настроен, че ще има разум в колегите и ще спрем да финансираме руската държава и "Вагнер" с пари от "Лукойл", виждате милиарди изтичат", добави шефът на ПГ на ДПС.

Вотът е абсолютно безпредметен, няма да е успешен, отсече той по адрес на опита за сваляне на правителството.