Ден първи от седмицата, посветена на здравословното хранене в детските градини под мотото „Всичко българско и родно, за децата здравословно“, премина под темата „Есенно изобилие от плодове и зеленчуци“ в Детска ясла № 1.

Децата от яслата пресъздадоха пътя на плодовете и зеленчуците от градината, където се отглеждат, до масата за консумация. „Градинарите“ от група „Слънчице“ обраха богата есенна реколта от плодове и зеленчуци. В кошнички и касетки те ги доставиха в магазина на група „Златна рибка“.

Малките „продавачи“ смело предлагаха зеленчуци на децата от група „Калинка“ и плодове на децата от група „Моряче“. „Купувачите“ с радост отнесоха плодовете и зеленчуците в кухнята. След като ги измиха обилно с вода, те влязоха в ролята на готвачи, като приготвиха от тях вкусни и здравословни ястия – зеленчукови и плодови салати и сокове. Водещ на проявата бе есенната фея – мед. сестра Веселина Горова.

Инициативата е част от програмата за здравословно хранене на Община Бургас и ще продължи до края на седмицата в другите детски заведения под темите:

17.10.23 г. “Тиквата – царица на есента“

18.10.23 г. „Без риба и море не можем“

19.10.23 г. „Етикет и култура на детското хранене“

20.10.23 г. „Есен от мистична Странджа“

Разбира се, помислено и за училищата, които също ще се присъединят към кампанията „Седмица на здравето“. Всяко учебно заведение, което иска да се включи, ще може да избира също между пет теми:

16.10.2023 г. „Ден без захар, газирано и пакетирани стоки“

17.10.2023 г. „Да разчетем етикета“

18.10.2023 г. „Култура на хранене организиране на приятна обстановка, музика, облекло“

19.10.2023 г. „Ден на усмивката и добрата постъпка“

20.10.2023 г. „Спорт и здраве“