Втори опит да влезем в Шенген ще направи правителството точно година, след като България получи отказ от Австрия и Нидерландия. Гласуването се очаква през този декември и в момента страната ни полага всички усилия, за да бъде приета, увериха днес премиерът Николай Денков и българският еврокомисар Илияна Иванова.

Денков и Иванова се срещнаха официално за първи път, откакто тя бе избрана за еврокомисар. По-късно тя ще има срещи с президента Румен Радев, депутати и др.

В момента обсъждаме една единствена възможност - декември 2023 г. Работим за това, буквално всеки ден. Голяма част от тези усилия се виждат публично. Други са по дипломатически път, тъй като невинаги гласността и шумът помагат в този вид усилия, каза премиерът Николай Денков.

Позицията на ЕК е много ясна, тя беше подчертана и от председателката г-жа фон дер Лайен по време на речта за състоянието на Съюза - не само че България и Румъния отговарят на критериите за членство, но и че те активно допринасят за по-доброто функциониране на Шенгенската система, посочи Иванова.

Шенген и еврозоната са сред основните приоритети на Иванова, подчерта тя. Както и ресорът, който е поела от Мария Габриел – иновации, образование, култура и спорт.