„Хората вече са в безопасност, няма блокирани. А електричеството е спряно, за да няма опасност от токови удари. Договорката е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал кога е безопасно токът да бъде пуснат”, каза министър-председателят Николай Денков, който присъства на кризисния щаб в Царево за справяне с водното бедствие.

Според него причина за бедствието е безпрецедентното количество валежи, паднали в последните 24 часа. Той коментира и сигналите за изчезнали хора.

„Имаме подадени сигнали за трима липсващи човека и двама загинали. Общият брой тепърва ще се уточнява. Имаше информация за застрашени деца – те са в безопасност, по високите етажи“, каза Денков. Той призова в следващите 48 часа да не се влиза в морето, защото е опасно, а водата замърсена. Денков отправи апел и да не се използва вода от системата на ВиК, докато от там не потвърдят, че става за пиене. Това също ще отнеме 1-2 дни, защото се правят тестове. Водата може да се използва само за битови нужди.

„Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички те да минат през щаба в Царево, за да се знае кой какво прави”, каза още Денков.