България има потенциал да привлече повече американски туристи, според посланика на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен и министъра на туризма Зарица Динкова които проведоха работна среща. Според Динкова страната ни може да предложи много културни и природни забележителности, които да предизвикат интереса на американските туристи. По думите й в България все още има недокоснати места, които трябва да бъдат показани и запазени.

Тя каза още Екипът на Министерството на туризма обмисля нова маркетингова стратегия, която ще бъде насочена включително и към разширяване на пазарите.

Зарица Динкова посочи също, че САЩ е перспективен и желан туристически партньор и пазар за България. През 2019 г., преди пандемията от COVID-19, над 104 000 американски туристи са пътували до страната ни. За първите 5 месеца на 2023 г., броят на гражданите на САЩ, посетили страната ни, е 30 469, което е ръст от 41% спрямо същия период през 2022 г.

Комбинираните туристически продукти имат голям потенциал, тъй като традиционно американските туристи предпочитат да съчетават посещения на възможно най-много туристически обекти с едно пътуване. В този смисъл, комбинирането на основните летни и зимни туристически продукти с възможности за балнео и СПА туризъм, както и посещения на културно-исторически забележителности, би бил все по-значим фактор при формирането на предпочитанията към страната ни от американските туристи, допълни Динкова. Тя предложи България да бъде представена като дестинация на американския пазар или B2B форум през следващата година, ако това представлява интерес за американския пазар.

Зарица Динкова заяви също, че развитието на туристически сектор е национален приоритет. По данни на WTTC (Световния съвет по пътувания и туризъм) миналата година приносът на сектора на пътуванията и туризма нараства с 25% до 10 милиарда лева, което представлява 6,5% от икономиката на България, скъсявайки разликата с най-високата стойност, отчетена през 2019 г. - 9,9% от икономиката.