Бодигардове по плажовете, липса на контрол и много скъпи шезлонги, чиято цена достига до 120 евро, взривиха недоволство сред гърците, които се вдигнаха на бунт за премахване на високите такси.

Правят се записи на плажове, отдадени на частни собственици, като идеята е да се сравнят със задълженията по концесиите и да се види дали се спазва законът.

Правителството незабавно стартира проверки, при които се оказа, че голяма част от свободните плажни ивици са заграбени от частници, без да имат това право и лиценз.

Катализатор на протестите на “Движението на кърпите” е местното гражданско сдружение на остров Парос, където вече стартираха редовни демонстрации. Реакцията се подема верижно и от други острови.

Нови инициативи срещу злоупотребата с плажове вече са създадени в Родос, Наксос, Серифос и друти. От вторник, 2 август 2023 г., “Движението на кърпите” от остров Парос може да се гордее, че постигна своя първи и решителен триумф над произвола, след като плажът на Микри Санта Мария бе освободен от шезлонги, чадъри и други подобни съоръжения.

Още през юни върховната прокуратура призова прокурорите в цялата страна да дадат приоритет на осигуряването на безпрепятствен достъп до плажовете на гражданите, позовавайки се на законодателство от 1940 г., което защитава морския бряг като “обща собственост”.

“С нашия прокурорски юмрук трябва да покажем, дори и със санкции и актове на процесуална принуда, че основната цел на обществената собственост е свободният и безпрепятствен достъп на населението до плажовете”, заявиха от прокуратурата и призоваха служителите си в цялата страна да бъдат особено стриктни в случаите на “присвояване” на плажове от фирми или физически лица.

Свободният достъп до морския бряг и плажа е защитен от конституцията, а правилата за ползване на морския бряг са определени със закон. Той забранява поставяне на озвучителни системи, както и дейността на плажните барове, тъй като “характерът им не е съобразен с обществения характер на плажовете”. Държавата има задължението да опазва екосистемата на зоните, определени като такива за свободен и безпрепятствен достъп до тях от гражданите.

Трябва да подчертаем, че има разлика между скъпите организирани плажове на концесия и плажове, които се поддържат от заведения с общинско участие, тъй като общините получават данъци от тези обекти. Такива се срещат основно в северна Гърция, където масово почиват българи.

Гърция има брегова ивица от 13 676 км - най-дългата в басейна на Средиземно море.