Предстоящо вълнуващо мащабно събитие в програмата на Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Приморско, е фестивалът „Опера на светилището“, който ще се проведе за четвърти път.

Премиерата на бургаска сцена на рядко изпълняваното оперно заглавие „Самсон и Далила“ – поради високата си сложност – и като партитура, и като изисквания към изпълнителите, бе по време на откриването на БМП "Емил Чакъров" през 2017 г. и бе приета изключително радушно – и от страна на публиката, и на специалистите в сферата на музикознанието. Оригиналната сценография, залагаща на минималистичен стил и компенсаторно пищни костюми, дело на Каталин Арборе, Румъния, задълбочените режисьорски похвати на доц. д-р Александър Текелиев, вещата палка на маестро Иван Кожухаров, диригент-постановчик, и първокласният артистичен каст направиха премиерата истинско културно събитие.

След четиригодишно отсъствие от програмата на Операта, и бляскавото сценично завръщане – по време на откриването на тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ – на сцената на Летния театър в Бургас, интернационалната публика в Бегликташ на 5 август, събота, от 20.30 часа ще има рядката възможност да съпреживее отново драматичната история на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби – Далила. Сюжетът, базиран на библейските сказания от Стария завет, съдържа не само интригуваща линия на разказната история, но и дълбоки морални дилеми, представени по възхитителен начин чрез средствата на музикално-сценичното изкуство и великолепната партитура н Камий Сен-Санс.

Постановката по режисура на доц. д‐р Александър Текелиев, съдържа оригинално поднесени аналогии с общочовешки теми, препратки към съвремието и символика, в символно съчетание с пищните костюми и реквизит, изпипани до най‐малкия детайл. Акцентът в червено и черно, контрастът между огненото начало и смъртта, както и тънката линия между тях – на границата на живота и небитието, крехкостта на човешкото същество, безсилно пред повелята и решенията на боговете – всичко това е предадено умело, чрез имплицитно заложени символични кодове.

Под прецизната палка на маестро Иван Кожухаров, в главните роли на 5-и август влизат утвърдени и обичани оперни певци: в образа на Далила ще се превъплъти изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова, която е безапелационна във всяко своя сценична проява – с достолепие, вкус, овладяност на гласа и богати въздействащи темброви нюанси. Акцент в оперното заглавие е една от най-красивите мелодии – Арията на Далила –“Mon cœur s’ouvre a ta voix” от II действие, която ще прозвучи на мистичното място с още по-въздействена сила.

Образа на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев, който през изминалата 2022 г. два пъти бе гост-солист на спектакли на Бургаската опера – в "Турандот" от Джакомо Пучини, на сцената на Летния театър, под палката на маестро Григор Паликаров, и в "Кармен" от Жорж Бизе – на сцената на тракийското светилище Бегликташ. Известният певец, пял многократно с Гена Димитрова, бе бурно аплодиран в трудното заглавие от Сен-Санс, което дава възможност за разгръщане и на вокалния, и на артистичния потенциал, и по време на спектакъла на „Самсон и Далила“ на 6-и юни в Летния театър на Бургас.

В ролята на Върховния жрец на Дагон /богът на филистимците, които са завладели еврейския народ/ ще влезе именитият баритон Александър Крунев, който наскоро чества тържествено своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера. Крунев придава достолепие и характерната суровост на образа, вдъхващ респект и страхопочитание.

Ярко присъствие имат и останалите солисти, които влизат умело в драматургичния контекст и са максимално автентични на сцената. В образа на Абимелех, сатрап на Газа, влиза басът Делян Славов. В ролята на Старият евреин ще бъде Диман Панчев, бас, Пратеник на филистимците – тенорът Любомир Тодоров, Първи филистимец – Милен Динолов, тенор, Втори филистимец – басът Иван Грозев.

Всеки от солистите е в изумителен музикален, артистичен и психологически синхрон с останалите герои на трагичната история, която, независимо от факта, че е от далечни исторически времена, звучи актуално за всеки етап от човешката цивилизация. Тъй като, в същината си, хората сме непроменяеми...

Внушителни – и като музикална сложност, и като визуализация на сюжета, и като пищност, са и масовите хорови и балетни сцени, особено емблематичната „вакханалия“ – истинско пиршество за сетивата. пресъздадена чрез майсторската хореография на Галина Калчева. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, който продължава традицията на поддържаното високо художествено ниво от Невена Михайлова, носител на Наградата на кмета на Община Бургас Димитър Николов, връчвана традиционно за 24 май на изявени дейци на културата. Концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов.

Хорът се отличава с чудесно изградена динамика и фразиране – особено в полифоничните преходи, характерни с високата си сложност. Оркестърът изпълнява по блестящ разтърсващ начин изключително трудните пасажи в сложната партитура на Камий Сен‐Санс – с типичната за френската музика напевност и дълбочина. Балетът е истински емоционално‐визуален акцент на спектакъла.

На откритата сцена на Бегликташ на 5 август, събота, от 20.30 часа ще бъде сътворен силен – като емоционален заряд, спектакъл, професионално поднесен – по всички канони на музикално‐сценичното изкуство. Под палката на един от най‐изтъкнатите диригенти в съвременното културно пространство – Иван Кожухаров, изключителните солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас ще разкажат по вълнуващ начин библейската легенда за разрушителната сила на страстта, за родовите повели и Божественото просветление. Нюансите в музикалния текст ще бъдат предадени от великолепните изпълнители – с мисъл, усет, дълбочина, със съответната емоционална нагласа: лиризъм, страхопочитание, копнеж, разкъсващи съмнения – между повика на сърцето и дълга към род и Родина, болезнено осъзнаване, драматично завръщане, апотеоз на вътрешната сила, изразена и чрез Божието покровителство...

Очаква се организацията на мащабното културно събитие „Опера на светилището“ отново да е забележително добра – като подготовка на терена за спецификата на оперен спектакъл в природни условия, като извозване на гостите на събитието и осигуряване на оптимален комфорт за публиката сред сърцето на планината. В организирането и реализирането на форум с подобен мащаб, би трябвало да се спомене и традиционно високото ниво на техническите служби, които по време на фестивала се грижат за обезпечаването на цялостната визия на спектаклите, съобразявайки се с трудния терен и спецификата на откритата сцена. В нестандартните и тежки за реализирането на подобен мащабен оперен спектакъл условия, извършеното от хората, които отговарят за техническото оборудване, осветление, озвучаване, са перфектни. На изключително високо ниво е и логистиката от страна на Община Приморско, съобразена с нуждите на посетителите, за да им се осигури оптимален комфорт по време на спектаклите и преживяването под звездите на Странджа да остане незабравимо. Постановките на Държавна опера – Бургас в превърналия се в добра традиция фестивал „Опера на светилището“ предоставят уникален шанс за среща със символиката на свещеното място, в съчетание с естетиката и художествените решения на оперните заглавия.

Сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъдат представени и Вердиевите опери „Набуко“ /12 август/ и „Трубадур“ /26 август/ и на 5 август 2023 г. – една от най-обичаните опери в световен мащаб – „Кармен“ от френския композитор Жорж Бизе, с която бе закрит миналогодишният фестивал „Опера на светилището“ 2022 г.

Билети за „Самсон и Далила“ – на касата на Операта, каса "Часовника" - работи и в събота и неделя/, на място – на паркинга в Бегликташ, преди спектакъла, в Туристическо-информационен център в гр. Приморско, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/opera-krai-primorsko-0udd3 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-trakiyskoto-svetilishche-beglik-tash-primorsko-528357/event.html.