Юристи предупредиха депутатите от ППДБ, които бързат с промените в основния закон, че Конституционният съд може да обяви част от текстовете за противоконституционни. Това се случи по време на първото заседание на парламентарната комисия по конституционни въпроси.

“Законът за изменение и допълнение за промени в Конституцията може да бъде обявен за противоконституционен. Трябва да се подхожда внимателно и сериозно, както и да се преглежда практиката на Конституционния съд до този момент, както и това, което се изработва като текстове”, призова проф. Екатерина Михайлова от НБУ.

Преподавателят по Конституционно право в СУ проф. Пламен Киров заяви, че проектът за изменение в Конституцията трябва да бъде гледан внимателно, за да не попадне в Конституционния съд, който да каже, че е нужно Велико Народно събрание. Той препоръча да бъдат уведомени магистратите, съдиите и прокурорите за промените в Конституцията. Проф. Киров предложи да се организира и обществен дебат дали сегашното НС има демократичната легитимност да пипа в Основния закон. Могат да се чуят всякакви екзотични идеи, но в обществения дебат трябва да бъдат дадени разумни и добри предложения за промени в Конституцията, подчерта проф. Киров.

Председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков каза, че до дни може да има общ проект за промени в основния закон.