Президентът Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски на "Дондуков" 2

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна. В първите месец България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава, каза Радев, цитиран от БНТ.

Радев заяви, че не подкрепя да се предоставят български въоръжения на Украйна.

Защото и аз като вас като президент и върховен главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват защото средата е достатъчно тревожна и в нашия регион.

Рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване. По думите му конфликтът се превръща в изтощение, в глобален сблъсък, изостря и социалното напрежение.

Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение.

Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация на конфликта, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация.

Украинският президент Зеленски подчерта благодарността си за това, цче България е подслонила много украинци. Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война, коментира той.

Ако това е конфликт, държавата няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес яха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите е после чрез презвемането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война.

Зеленски заяви, че тази война не се води за изтощение на света, а за избиване на украински граждани.

По повод думите на Радев, че не подкрепя предоставянето на оръжие за Украйна, Зеленски попита - не подкрепяте за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?

Вашата армия и всичко, каквото имате ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е мощна, хората ви са добри. Мощната армия означава преди всичко хора Но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души.

Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, посочи украинският президент.

Ако, не дай Боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите?

Източник: БНТ