Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъден проектът за бюджет за 2023 година, внесен от финансовото министерство. От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че прогнозата за размера на допълните приходи, които трябва да влязат в хазната, е драстично завишена.

Според разчетите на Асен Василев те трябва да са около 4.7 милиарда над събраните през миналата година. Работодателите смятат също, че заложената от държавата средно годишна инфлация ще е над реалната, което поставя под въпрос приходите.

Работодателите имат забележки и към бюджета на Държавното обществено осигуряване. Те се обявяват първо против начина на увеличаване на пенсиите в последните години. Бизнесът е против и по-високия размер на майчинските за втората година от отглеждане на дете.

От Асоциацията са скептични и за предложението трудовите възнаграждения да се изплащат само по банков път. Според тях това няма да пресече тенденцията за „заплата в плик“ и да намали сивия сектор.