Институциите, президентството и дори партиите, да вземат мерки и позиция срещу призивите на партия “Възраждане” за бунтове, агресия и насилие, призова днес премиерът акад. Николай Денков.

Ще започна днешната си реч с един цитат: ”В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите". Изказването е на проф. Георги Фотев. Тази констатация изисква решение и действие както на институциите, така и на политическите партии, каза Денков.

Повод за призива му са публикациите на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов в социалните мрежи, както и опитите на депутати от партията да спират изказвания на народните представители от други партии на парламентарна трибуна.

"Този тип действия от страна на "Възраждане" започнаха преди две години, но през последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове от лидера и призиви за използване на насилие по улиците и нелегитимна забрана към народните представители да се изказват", каза Денков.

“Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип", настоя той.

Затова днес решихме, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение, продължи Денков. И призова ”Възраждане” да се “върне към спазването на законите на страната”.

Всеки има право да протестира, но тези протести не трябва да водят до ескалиране на насилието, коментира пък вътрешният министър Калин Стоянов. Той подчерта, че МВР ще вземе всички мерки за опазване на обществения ред и няма да допуска провокации. Призова и гражданите да не провокират насилие и омраза. Благодари и на полицаите, които не са позволили да се стигне до напрежение, въпреки опитите за такова, на протести през изминалите дни.

Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с право. Призивите за агресия и насилие са съставомерни деяния, които са наказуеми, подчерта пък правосъдният министър Атанас Славов. И призова компетентните органи да образуват проверки на база известните факти.