След напрежението в управляващото мнозинство и размяната на ултиматуми се очаква ключова среща между първите две политически сили. „Продължаваме Промяната-Демократична България” и ГЕРБ-СДС решават дали ще продължат заедно, или общото правителство ще се разпадне. Лидерите и на двете формации се съгласиха, че среща трябва да има. Тя се очаква в началото на следващата седмица, но датата и часът все още не се съобщават.

До напрежението се стигна заради кадрови назначения. Въпреки това засега и двете страни са на мнение, че правителството трябва да се задържи. В ефира на NOVA председателят на СДС Румен Христов прогнозира, че то трябва да остане на власт поне до Нова година и до влизането на България в Шенген.

От ГЕРБ-СДС са категорични – не приемат ултиматуми. И за пореден път подчертаха, че кадровите назначения се правят самостоятелно от „Продължаваме Промяната”. „Предложихме да имаме поне по един човек в министерствата, за да знаем какво се случва там. Всички предложения, които даваме, не се приемат”, посочи Христов.

На друго мнение са от ПП. „Доколкото ми е известно доста голяма част от зам.-министрите са договорени с ГЕРБ в адекватни разговори. Моето впечатление е, че на базово ниво имаме чудесни разговори с ГЕРБ”, каза пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.