Оттук нататък на ход е президентът. Няма срок, в който той да издаде указа. Самата процедура предполага това да се случи в кратък срок. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов, по повод решението на ВСС да отстрани Гешев.

Само две заседания трябваха на ВСС, за да освободи главния прокурор Иван Гешев. Той не присъства на освобождаването си, тъй като замина за Страсбург.

Няма конституционни пречки, за издаването на този указ.


Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изкусем по закон гласове, коментира още той.

Оттук нататък трябва да фокусираме внимание върху държавния глава, мотивите на ВСС са ясни. Това решение на ВСС е несамостоятелно. То самостоятелно не може да бъде обжалвано. Финалният акт е на президентът. Указът подлежи на контрол. Но не допускам КС да замести преценката на ВСС със свое решение. За мен процедурата е необжалваема", уточни още правосъдният министър.

Главният прокурор имаше право на защита във всеки един момент. Той избира дали да го упражни или не. Той избра да отиде в Страсбург, но това беше негова преценка, Той дори отзова адвоката си да не остане той в залата", завърши министърът..

Стана ясно още, че Боян Магдалинчев от ВСС подготвя документите, за да ги изпрати в президентството.