В момента не се забелязва ръст в безработицата и забавяне в растежа на заплатите. С приетото удължаване на удължителния бюджет за 2022 г. от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени и нито един пенсионер няма да поучи нещо различно от това, което знае, че трябва да получи. Същото важи и за учителските заплати, и за другите заплати в държавния сектор. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

В предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" каза, че подкрепя министъра на финансите Асен Василев за 3% бюджетен дефицит в подготвяния Бюджет 2023.

Това число е записано в българския закон за публичните финанси, добави той.

Ганев увери, че при 3% бюджетен дефицит в Бюджет 2023 социалните плащания, като заплати и пенсии, няма да пострадат.

Депутатите приеха на първо четене поредното удължаване на бюджета

По думите му събираемостта на приходите в хазната е малко по-малка от миналата година. Това е обяснимо, защото някои ставки се промениха, посочи Георги Ганев.

От момента, в който се явидя, че има вероятност това правителство да се приеме, българският индекс на борсата реализраше по 10 пункта качване няколко дни поред. В края на май, когато беше ясно, че ще има правителство, Националният статистически институт обяви покачване на почти всички показатели. Т. е. бизнестът възприема случващото се доста позитивно, каза още Ганев.