Извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъдат официално избрани премиер, структура и състав на Министерския съвет, ще се проведе във вторник от 13.00 ч. В пленарната зала ще има две гласувания първо за министър -председател, а след това за структура и състав на Министерския съвет. За да бъдат избрани те, са нужни 121 гласа.

Сега ГЕРБ имат 69 народни представители, „Продължаваме Промяната-Демократична България” останаха с 63 места, след като Радостин Василев напусна.Така, общо двете формации имат мнозинство от 132-ма депутати. Хипотетично, ако добавим и ДПС, стават 168. За първи път страната ни ще има премиер на ротационен принцип. Ще има един вицепремиер – Мария Габриел и 20 министри. Какви са нагласите на останалите политически сили в Народното събрание обобщи Марияна Торманова.

„Има заявено политическо мнозинство. Така, че тук въпросът е на решение и това, което ще видим на таблото. Дано това, което видим утре, да бъде по-успешно”, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Мандатоносителите увериха, че са сигурни в състава и очакват подкрепа. „На много високо ниво са всички участници в този проектокабинет. Надявам се, че това ще бъда оценено и ще бъде гласувано положително”, коментира акад. Николай Денков от ПП-ДБ, номиниран за премиер.

Подкрепа ще търсят и за конституционна реформа. Засега имат одобрението на ДПС, които обаче още не са решили как ще гласуват за правителство.

„Няма никакъв шанс това правителство да постигне успех, ако не работи в тясна координация с партиите в парламента, включително с ГЕРБ-СДС”, допълни Денков.

БСП днес отказа коментар, но още миналата седмица от партията заявиха, че няма да дадат подкрепа за проктокабинета. Колкото до конституционната реформа изчакват да чуят предложенията. На същото мнение са и от „Има такъв народ”.

„Нека първо да направят това отвратително правителство, после ще видим какво ще ги правим. Така или иначе конституционната реформа си е конституционна реформа и ние си имаме някакви цели”, уточни Тошко Йорданов.

Целият министерски състав име по име разкритикува и председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов в профила си във Facebook.

„Британски граждани, хора на пряка издръжка на американското посолство, откровени американски агенти и шпиони. Уважаеми сънародници, това ли избрахте вие? Тези 60%, които не гласувахте – доволни ли сте?”, написа лидерът на партията във Facebook.

От „Възраждане” изпратиха и позиция, в която съобщават, за протести пред Народното събрание. Първият ще се проведе утре в 12.00 ч., точно преди гласуването на кабинета. Демонстрация имаше и днес пред Президентството при връщането на мандата. Протестът беше срещу новия проектокабинет. Той беше организиран от коалиция „Левицата!”. Стигна се и до напрежение. Един от протестиращите, облечен с расо и с кръст в ръка, се опита да мине през полицията и да стигне до съпредседателите на ПП-ДБ, но без успех.