Националната следствена служба (НСлС) вече няма да е част от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене от парламента промени в Закона за съдебната власт. Така занапред НСлС ще се ръководи само от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор - пряко или чрез директора, който е и заместник на обвинител №1 по разследването.

Предложенията за отделянето на следствието са направени от Петър Петров от “Възраждане” между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо четене законопроект. Приетите промени днес станаха въпреки възраженията на депутати от ППДБ и БСП, че процедурата е нарушена. Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни действията на парламента с конфликта между главния прокурор Иван Гешев и заместника му и шеф на следствието Борислав Сарафов. Той припомни, че наскоро КС по питане на ГЕРБ се произнесе, че въпросът за мястото на следствието се решава по целесъобразност от парламента.

Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява контрол на структурата. Предложения за кандидатури за директор на НСлС могат да правят не по-малко от трима от членовете на ВСС, както и министърът на правосъдието, прие парламентът. Сливането на следствените органи с прокуратурата стана през 2009 г.