Пореден протест срещу президента Румен Радев започна на фонтана пред “Дондуков 2”. Демонстрантите продължат да настояват за импийчмънт на държавния глава.

Недоволните са категорични - Радев превишава конституционните си правомощия и накърнява парламентаризма. Според гражданите президентът отклонява България от евроатлантическия й курс.

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура.

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран".

Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право.


С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!


България отдавна избра своя път на развитие - той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави”, посочват в призива си от Инициативата “Правосъдие за всеки”.

Протеста срещу Румен Радев избухна във вторник, след като в началото на седмицата държавния глава връчи с отвращение втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”.

Пред акад. Николай Денков той коментира разпространените от отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев записи и призова партията да върне празна папката с проучвателния мандат.

Изказването му бе прочетено като недопустима намеса".