Днес говорих с Мария Габриел, надявам се утре-вдругиден да влезем в работен диалог. Размразяването на преговорите е възможно, след като да се чуят условията на ГЕРБ, като те предлагат да се деполитизира кабинетът.

Това заяви пред Българската национална телевизия акад. Николай Денков, посочен за премиер от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”.

ГЕРБ “замразиха” преговорите с ПП-ДБ, от които се появи идеята за ротационно правителство с 18-месечен хоризонт, след разпространените от отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев записи. Междувременно се появиха и призиви за експертен кабинет от няколко места.

Денков посочи, че не е бил обсъждан вариант Мария Габриел да заеме премиерския пост. Спекулации за това имаше през днешния ден, а по-рано Даниел Митов дори лансира идеята Габриел да е тази, която да получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Денков коментира и репликите на Асен Василев от заседанието на ПП относно уволненията в администрацията и службите, които предизвикаха остри реакции. По думите на акад. Денков това е било “емоционално изказване в полунощ”, дошло след много напрежение.

“Винаги сме спазвали законите, така ще бъде и сега. Аз ще бъда гарант, че няма да се случват незаконни действия", посочи Денков.