Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев като депутат с мотив, че е извършил престъпление по служба.
Ето какво отговори ГЕРБ на извънредна пресконфиренция:

С оглед на последните новини за искане на имунитети от страна на главния прокурор по отношение на някои народни представители, трябва да кажем следното: Ясно е, че в историята на българския парламент, винаги са давани имунитетите. Но сега сме в ситуация, в която правим тежка съдебна реформа, която възбуди страстите в прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим свалянето на имунитет на който и да е в народното събрание.

От 30 години вече прокуратурата е обвинявана в това, че държи определени дела на трупчета, за да ползва въпросните дела, в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици. Това няма как да се приеме за нормално в една европейска демокрация.

Това заяви Даниел Митов на извънредна пресконференция на ГЕРБ.

"Минал съм по този път. Дори в моменти, в които няма нещо, което да бъде причислено, като закононарушение, така или иначе се образуват дела и обвинения с цел натиск върху политици , да преосмислят поведението си.

Взимаме категорично решение, че ние няма да подкрепим свалянето на чийто и да е имунитет на който и да е в парламента в момент, в който се прави тежка съдебна реформа", категорично заяви Митов, говорейки в контекста на поискания от Прокуратурата имунитет на депутата Делян Добрев.

"По принцип не бях съгласен с това за имунитетите, защото аз не виждам никакви притеснения да си дам имунитета. Но ще разкажа личната си история, защото Прокуратурата в България е един репресивен орган. Знам го от личен опит. Още по време на Орешарски ни натискаха, подред от опозицията. Тези, които не се дадоха, ни образуваха по едно дело.

Това дело, през прокуратурата, за да се тормози опозицията, за да се меша прокуратурата в политическия процес в България, това дело стоя на трупчета 9 години. Делото, по което ме привличат, за да ме притискат, стоя на трупчета в чекмедже 9 години, за да ви разкажа тази история, която ви разказвам в момента.

Прокуратурата в България е репресивен орган и нищо други, и тя трябва да се реформира, за да не бъдат подвластни политиците на интереси или на един или друг главен прокурор. Какво се случи след тези 9 години. 9 години всяко лято, когато тръгна на почивка, ме викат да давам показания.

Най-накрая миналата година се излезе с постановление делото да се прекрати. Излязоха с 20 страници постановление, мотиви, защо няма престъпление, на 15 април 2022 година. И днес на това прекратеното с 20 страници мотиви защо няма престъпление, отново го възобновяват, защото няма друго.

Не могат да измислят друго. И тази стара манджа я възобновяват, за да ме тормозят

Кога се сещат да направят нещо такова, дни след като главния прокурор обяви, че започва да ни тормози, че ние сме боклук и трябва да се саморазправя с нас. Саморазправата започна, и тя започна с мен.

Прокуратурата в България е един репресивен орган, нищо друго. И тя е била такава през последните 10 години", каза Добрев.

Пътят, по който сме поели е правилен, и трябва да бъде извървян до край, каза Томислав Дончев.

При искане на имунитет на народни представители, който и да са те, систематично, няма да подкрепим, защото трябва да се приемат закони. Днес е Делян, утре ще е Кирил. Това е опит мнозинството за съдебна реформа да бъде превърнато в малцинство. Няма да го допуснем, отсече той.

Деница Сачева обяви, че това, което се случва в момента, е опит да се влияе върху политическите процеси в България с непочтени средства, които са далече от върховенството на закона. Казахме, че няма да подкрепим вземането на имунитета на нито един депутат от нито една парламентарна група.

Ще се явяваме на разпит всички и ще защитаваме колегите. В момента за пореден път се прави опит да няма истинска правосъдна реформа у нас и някой се опитва да влияе върху решенията, които депутатите трябва да взимат, каза Сачева.