Страшно е това, че се обвиняват, че един друг са се подслушвали. Това е милиционерски начин на водене на политически фактически борба, аз не мога да го възприема.

Всички кризи в съдебната власт се произвеждат от прокуратурата. Моделът е създаден през 1991 г. Това заяви Румен Ненков - бивш конституционен съдия, в предаването ”Офанзива” по Нова Нюз.

Политиците могат да твърдят всичко за механизма за разследване и освобождаване на главния прокурор. Вратата се отвори с един текст, според който е написано, че главният прокурор не може да упражнява надзор по делата, по които има конфликт на интереси, обясни съдия Ненков.

Той уточни, че прокурорите не изпълняват чисто съдебни функции, а са присадка в съдебната власт, показват мускули. Всякаква театралност, всякаква напудреност създава усещане в обществото за близост към политическите структури, каза той.

Страшно е това, че се обвиняват, че един друг са се подслушвали.

Стана въпрос за едно дело, това не е ли публична тайна – че прокуратурата ползва силата си да използва тези дела за рекетиране на силни хора в икономиката, в политиката и т.н. Ако това продължава, това е огромен проблем. По това дело има ли план за разследване. Колко процесуални действия са извършени в последната година, допълни Ненков.

Хората трябва да знаят - не е вярно, че разследването трябва да е продължително. Ако то се изпусне в самото начало, от това няма да излезе съдебен казус. Тези дела стоят „на трупчета” само за влияние над политиците, бизнесмените, и т.н. Живеем с това 33 години, категоричен е бившият конституционен съдия.

На въпрос дали е необходима забрана за избор на членове на Висшия съдебен съвет на действащи прокурори, съдии, магистрати, Ненков каза: "За да сме правова държава, трябва да искаме от управляващите да спазват Конституцията. За съжаление, управляващата класа не спазва конституцията и законите".

Той даде пример с това, че Конституционният съд работи с по-малко съдии, Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат и определи фактите като скандални.