Десетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на фона на растящата загриженост от нивата на насилие след масовите стрелби, при които този месец загинаха 18 души, проблемите на фермерите и правителствения контрол над медийното пространство, предаде БГНЕС.

Множеството от хора блокира движението в центъра на града, парка Пионирски и магистралата в сръбската столица. На място имаше служители на сръбската полиция в цивилни дрехи.


Митингът е тритият голям протест "Сърбия срещу насилието" през последните седмици, който изкарва на улицата десетки хиляди хора с призиви за оставка на висши служители.


"Ние сме в шок, не вярваме и сме ядосани", заяви протестиращата Йелена Михайлович пред тълпата, събрала се пред парламента.


"И един въпрос отеква във всички нас - каква държава оставяме на децата си?", добави тя.


Протестите са едни от най-масовите митинги в Сърбия, откакто преди повече от две десетилетия масови демонстрации предизвикаха падането на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.


След като блокираха два големи моста в Белград и магистралата, минаваща през сръбската столица, няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на пътя, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.


Ръководителят на активистка група Саво Манойлович и негови съмишленици бяха нападнати от малка група, която първо го е провокирала, а след това се е опитала да го удари с колан. По думите на Манойлович, младежите са от т.нар. народни патрули - дясна организация, която подкрепя сръбските власти.


Протестиращите призовават за оставката на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разузнавателната служба.


Демонстрантите искат правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти.


Едно от най-популярното риалити предавания в страната е водено от Звездан Славнич, осъден убиец и наркодилър, но той е само един от многото престъпници, които имат видна роля в сръбските медии. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две телевизии с национално покритие да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания с насилие.


На протеста присъства и една от майките на децата, пострадали в Печина, които, както тя казва, са били онеправдани от режима на Вучич. Тя заяви, че на детето ѝ е забранено да ходи на детска градина, защото миналата година е участвала в протестите на фермерите.


„Искаме да живеем без страх в нашата страна. Ние сме тук, защото искаме Сърбия без насилие. Това не е ли ясно на всички? Тези, които ръководят държавата, имат абсолютна власт, но и абсолютна отговорност. Не трябва да им позволяваме да си играят с живота ни и с живота на децата ни. Исканията са ясни: настояваме за прекратяване на насърчаването на насилието. Също така, незабавна отмяна на риалити шоуто“, каза тя.


Михайлович прочете и исканията, които гражданите изразяват за трети пореден петък и които все още не са изпълнени. Исканията включват оставките на членовете на органа за контрол над медийното пространство „заради отговорността им за това, че медийната сцена в Сърбия е залята от насилие и омраза“.


„Ние настояваме и за незабавно премахване на риалити програми и предавания, които излъчват насилие и агресия, отнемане на лицензите на телевизиите Pink и Happy, забрана на таблоиди, които пропагандират насилие и разпространяват фалшиви новини, както и смяна на ръководството на „Радио-телевизия на Сърбия“ (РТС)“, се казва в текста.


От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се отправиха към Белград с тракторите си, за да участват в протеста, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се присъединяват колегите им от Източна Сърбия.


Според информацията от Пожаревац земеделците от района на Браничево чакат полицията да им разреши да преминат по моста над река Голяма Морава, за да могат да продължат пътуването си към столицата.


Ръководителят на протеста на фермерите от Шумадия Милан Милошевич заяви пред информационна агенция, че полицията им пречи.


"Все пак се надяваме, че днес те ще се държат по-професионално с нас, защото техните деца също пият мляко. Отиваме в Белград, за да предупредим правителството, че настоящата криза заплашва да унищожи напълно селскостопанското производство и да остави децата ни без храна", каза Милошевич.
Фермерите са решени да продължат с протестите, въпреки че Вучич заяви, че ще предложи на правителството да приеме някои от исканията им. Асоциациите заявиха, че преговарящите, които се срещнаха с Вучич преди два дни, са "марионетки", "сателити" и "проправителствени".


Решението за организиране на протестите дойде, след като сдруженията на земеделските производители от различни части на Сърбия не успяха да постигнат споразумение със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, а след това отказаха среща с президента.


Коментирайки отразяването на протеста, програмния директор на „Ν1“ Божич даде пример за създаването на "паралелна реалност".


"Някои телевизионни екипи получиха разрешение, знаем кои, и използваха дронове, за да заснемат кадри преди началото на протестите, а след това ги възпроизведоха и така дезинформираха обществеността, вместо да информират хората за действителната ситуация. Това се забелязваше на предишните два протеста и за мен това най-добре говори за това колко са готови някои хора да хвърлят прах в очите на обществото, да показват снимки и да коментират нещо, което никога не се е случвало", каза Божич.


Що се отнася до политическата сцена, членовете на опозицията, сред които депутатите от Демократическата партия (ДП) и Зелено-левия клуб, напуснаха специалното заседание на парламента, обвинявайки управляващата партия и нейните съюзници, че целят да "заглушат митинга", вместо да се заемат с въпросите, повдигнати от демонстрантите.