Отдавна твърдим, че има "черни списъци", нашите колеги отричаха, но Пендаровски започна да признава, че такива списъци съществуват. Това каза в интервю за БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя определи като "унизителна ирония" думите на президента на РСМ, че "може и да пуснат някои евродепутати". Йотова припомни изказване от македонска страна, в което отношенията ни със съседната нам държава са сравнени с инвазията на Русия в Украйна.

"Далеч са от членството си в ЕС, но са държава-член на НАТО, по-полека с такива изказвания", предупреди вицепрезидентът.

"Още в самото начало, когато тръгна преговорният процес с РСМ и Албания и му бе дадено му, казах на албанските ми колеги, че не е добре двете страни да вървят в пакет.

Тогава още нямах предвид и езика на омразата, който в момента няма никакъв граници, съдейки по нашата ситуация, че вървим в пакет с Румъния.

Нямаме абсолютно никакви претенции към Албания. Може да се отвори междуправителствената конференция, която ще даде официален старт на преговорите им за членство в Европейския съюз.

Няма да дадем гласа си за преговори с РСМ, докато българите не бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на РСМ и правата им да се спазват, както на всички други граждани в тази страна", подчерта Илияна Йотова.

"Имаме много други лостове, освен в ЕС, в Съвета на Европа. Също - Съдът в Страсбург, който е създаден точно за дела, свързани с нарушаване на човешките права", коментира още вицепрезидентът.

Най-важното, според нея, е мнозинство за бюджета, защото той е особено очакван от общините.

Според нея, "дяволът" в проектокабинета "Габриел" се крие в имената на министрите, които ще предложи. От това ще зависи и дали ще успее да получи необходимата парламентарна подкрепа.

Йотова смята, че ако съставянето на правителство зависи от отстраняването на главния прокурор, това е катастрофално заради принципа на разделение на трите власти. "Това е начало на изключитлено деструктивен процес", добави Йотова.