Социалните плащания и пенсиите ще бъдат гарантирани дори и да не бъде приет бюджетът за 2023 година, твърдят бившият социален министър Христина Христова и икономистът Юлиан Войнов.

В социалната сфера е гарантирана минималната работна заплата, минималният осигурителен доход, плащанията за хората с увреждания, обясни Христова. Бюджетът допуска при намаляване на бюджетния дефицит увеличаването на пенсиите да се отложи от 1 юли за октомври, с което ще се спестят 1 млрд. лева, или изобщо да не се състои, което ще се спести около 1,5 млрд. лева, обясниха експертите.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако следващата седмица няма правителство, няма да има и бюджет. “Приходите в хазната за първото тримесечие досега ще са по-малко с милиард и половина лева. Между 10 и 14 юни ще спрем да плащаме заплатите и пенсиите“, добави той. "Бюджет се работи от мнозинства, които трябва да носят отговорност за него. Без правителство бюджет не се гледа и няма да се гледа“, каза той.

"Когато държавата не може да приеме бюджет в определените срокове, е разписано, че действа бюджетът за предходната година за три месеца, без обаче да се счита времето, през което няма парламент", поясни Войнов. Той добави, че приходите и разходите ще могат да се изпълняват при неприет бюджет, но няма да може да се изтегли нов дълг.