Шефовете на НСО и ДАНС дават обяснение пред депутатите за събитията около взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Това се случва на секретно заседание, предаде bTV.

Шефът на НСО - бригаден генерал Емил Тонев, и председателят на ДАНС Пламен Тончев са изслушвани в Народното събрание от Комисията за контрол над службите за сигурност.

Изслушването на двамата началници се случва точно 18 дни след взрива до кортежа на главния прокурор.

Припомняме, че взривът избухна до автомобила на главния прокурор, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. Инцидентът стана на празничния 1 май, понеделник около 11:30 ч.

Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви тогава заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. По-късно смени позицията си.

Предполагаемият атентат срещу Гешев обаче доведе до лавина от скандали и напрежение в прокуратурата. Обвинител №1 поиска освобождаването на Борислав Сарафов, а самият той поиска от ВСС да образува дисциплинарка.

Междувременно членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев дни след взрива.