Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права. Всички доклади потвърждават това. Обвиненията, изказани на тази Среща от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в областта на правата на човека. Това подчерта министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски на срещата на върха в Съвета на Европа.

Ковачевски каза, че дискурсът, който България използва към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, който използва Руската федерация към Украйна.

Недопустимо е подобни обвинения да се злоупотребяват за политически цели, особено в този критичен за бъдещето на Европа период, посочи Ковачевски.

Той добави, че Македония и Албания заслужават да вървят напред и заедно, защото когато съседите вървят напред, и останалите вървят напред.

Не трябва да допускаме влияние от трети страни, особено от Русия, и то в сърцето на Балканите, което е сърцето на Европа, добави Ковачевски.