Това заяви кандидатът за премиер Мария Габриел в кулоарите на Народното събрание. Тя посочи, че разговорите минават на следващ етап - обсъждане на поименния състав на кабинета.

"Проведохме цяла седмица срещи, за мен сега е дошло време да минем към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети, експертно правителство от една година, но вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет", каза Габриел.

До този момент имена не са обсъждани, заяви още тя. "Имаме нужда от бюджет, адресиране на проблемите с инфлацията, както и да наваксаме двугодишното закъснение по Плана за възстановяване".

Съдебната реформа ще е ключова, защото от три години е в дневния ред на българското общество, каза Габриел и уточни, че не става дума само за смяната на главния прокурор.

"Много ясно очертах своите компетенции - има министър на правосъдието, има ВСС и има процедура. За мен беше явно, че евентуално правителство с министър-председател Мария Габриел ще извърви пътя за цялостна съдебна реформа, тогава ще гледаме и в посока конституционна реформа".

Попитана дали ГЕРБ-СДС биха подкрепили втория мандат, Мария Габриел заяви, че няма политическа логика в такова решение.

Коментира още, че с депозирането на оставката си като еврокомисар е спазила договорите на ЕС и конституционните норми на България.

Източник и кадър БНТ