Британският премиер Риши Сунак заяви, че повече сезонни селскостопански работници от чужбина ще бъдат допуснати в страната, ако това е необходимо, въпреки изявлението по-рано на министъра на вътрешните работи Сюела Брейвърман, че имиграцията трябва да бъде намалена.

Риши Сунак каза на среща с фермери и други производители на храни, че ще бъдат предоставени допълнителни 10 000 визи за селскостопанския сектор. Това е в допълнение към отпуснатите до сега 45 000.


В понеделник обаче Сюела Брейвърман заяви, че няма основателна причина Великобритания да не може да обучи нейни граждани да събират плодовете и зеленчуците. Тя посочи, че "не е расистко" да иска да контролира границите на държавата и целта ѝ е да намали нетната миграция.


Днес Риши Сунак отбеляза, че правителството отговаря на нуждите на фермерите, като предлага допълнителни визи. Премиерът разговаря с около 70 водещи босове в хранителната индустрия, включително фермери и управители на супермаркети. Това става на фона на продължаващото покачване на цените на храните.


По данни на потребителската група Which? цените на някои стоки са скочили с 25% през април в сравнение със същия месец миналата година.


Млечните продукти държат рекорда за покачване на цените. Вече месеци наред се говори за натиска, под който са поставени британските фермери и производители на храни, заради високите производствени разходи, недостига на работна ръка и лошото време.