"В момента първият мандат изглежда проигран. Никой няма да иска да се замеси в тази ситуация". Това мнение изрази пред БНР политологът Емил Соколов.

Подкрепа от ПП-ДБ няма да има, прогнозира той.

По думите му случаят с Гешев (скъсаната от главния прокурор пред медиите негова оставка - бел. ред.) "по-скоро е аргумент против подкрепа за първия мандат".
"След вчерашните събития идеята за институционалност, държавност отново бе употребена като носна кърпа", каза политологът.

Реакцията на БСП беше много показателна. Никоя политическа сила в момента не иска да се забърква в този скандал между Борисов и Гешев, смята Соколов. Той добави, че със сигурност Гешев е искал да удари по Борисов, но когато спрямо ДПС главният прокурор е подходил "деликатно" и не е имало "агресивна реторика".

"За ДПС беше доста по-обран", каза политологът.

Според Соколов все пак ще бъде предложен някакъв кабинет с първия мандат, тъй като има подкрепа от ДПС и ИТН, но това няма да мине, защото "първият мандат е сравнително обречен".

Борисов е преговарял с ПП-ДБ, за да придаде "човешко лице на поредната си завера с ДПС, което е факт", подчерта анализаторът.

БСП не би подкрепила състава на кабинет с премиер Николай Денков с втория мандат – там военен министър е Тодор Тагарев, припомни още Соколов.

"Вървим към избори предвид събитията от последните дни", обобщи Емил Соколов.