Избирателните секции в Турция затвориха в 17 часа. Според първите резултати, базирани на 47.55 на сто от гласовете, Ердоган води пред Кълъчдароглу с 52.19 на 41.93%. В Анкара и Бурса води Ердоган, в Измир и Анталия - Кълъчдароглу. Лидерът на опозицията поведе и в Истанбул, където са преброени 43 на сто от гласовете.

Синан Оган е на трето място с малко над 5 на сто.

По неофициални данни, избирателната активност е 93.6%, като над 50 на сто от имащите право да гласуват турци зад граница, са упражнили правото си на глас.

Турският избирателен закон забранява публикуването на каквато и да е информация за предварителните резултати до 21 ч. местно време.

Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция гласуваха днес за президент и парламент. 3,4 милиона турски избиратели в чужбина — 1,5 милиона от тях само в Германия — вероятно вече са пуснали бюлетините си. Избирателните секции бяха отворени от 8 до 17 часа.

Изборите в Турция са решаващи, защото има възможност да прекъснат 20 годишното управление на Ердоган.

От първия президент - Ататюрк, до сега, Турция е имала 12 президенти.

Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и действащ президент, той е такъв от 2014 г. насам, като преди това бе министър-председател и кмет на Истанбул. През 2016 г. срещу него бе извършен неуспешен опит за преврат, през 2017 г. той организира референдум и Турция се превърна от парламентарна в президентска република, а през 2018 г. организира нови президентски избори, които спечели. Ако спечели и сегашните избори, Ердоган ще се превърне във втория турски президент, който е печелил три избора (след Ататюрк, който е избран през 1927, 1931 и 1935 г.), въпреки че по конституция турският президент може да заема този пост не повече от 2 мандата по 7 г. Преди Ердоган 7-годишни мандати имаха Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер, и Абдуллах Гюл.

Кандидатът за президент на опозиционният блок в Турция, наречен "Народен алианс", е 74-годишният Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия, наричан в страната си "Турският Ганди". Кълъчдароглу водеше в предизборните допитвания, а шансовете му се увеличиха след като третия в прогнозите - отцепника от Народнорепубликанската партия Мухарем Индже, се отказа седмица преди изборите (Гласовете за Индже ще се отчитат). В момента третото място почти сигурно ще бъде за националистът Синан Оган (от алианса АТА), който според прогнозите ще вземе под 5 на сто.

Ако никой не спечели 50 на сто, балотажът ще е на 28 май.