"Ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно, за една година, на основите на приоритети, работещо правителство. Имаме теми, по които взеха отношение парламентарните групи. Има много силни страни, чуха се послания към българските граждани. Различията са богатство – диалог, грижа за хората, инфлация, цени, диалог и решения, авторитет на България в Европа и света. Общи цели, приоритети, мерки", това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ - СДС Мария Габриел на брифинг, цитирана от Нова тв.

Тя посочи още, че диалог между парламентарно представените партии има. Според нея сега трябва да се покаже амбиция, за да има България работещо правителство.

"Успяхме ли с всички групи да идентифицираме общи приоритети. Отговорът е "Да". Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите парламентарни групи. Приоритетът е България. Поради различията, които имаме, и те ясно бяха откроени и ние оставаме отворени за този диалог, за всички е ясно, че следващата стъпка разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети", обясни Габриел.

Кандидатът за премиер от ГЕРБ - СДС обяви, че утре ще покани групата на БСП, защото с тях имат най-големи различия. Габриел смята да покани всички партии, с изключение на "Възраждане", с която партия тя е на мнение, че имат огромни различия по приоритетите и диалог с тях е невъзможен.

"Не ние бързаме, а Конституцията на България ни казва, че имаме срокове, които, ако искаме да водят до добър резултат а хората, трябва да бъдат изпълнение вече с публично и ясно заявяване на ангажименти и отговорности. Затова искам да споделя с вас, че от утре ще поканя да продължат тези разговори с ясна цел - експертно правителство с имена на хора, които ще могат да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих", посочи още тя.

В брифинга взе участие и лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов. Той посочи, че според него във всички партии има такива, които подкрепят искането на Габриел за освобождаването на главния прокурор, както и такива, които са против. Борисов посочи, че дори в партията има дебат и точно заради това ГЕРБ са първи.

"За правителство говори само Мария Габриел. Ние сме тук, само за да знаят другите лидери, че ще разчита на 69 депутати за тези политики. И ако прави компромиси, тя ще ги прецени дали да ги прави. Разговорите с БСП, с ДПС, с ИТН ще са пред вас, на първия ред, с лидерите. Няма да са задкулисни. И какъв вариант и план ще избере кандидатът ни за министър-председател, тя ще избере", посочи лидерът на партията.

Борисов обясни, че не са водени разговори с другите партии, освен с ПП-ДБ, защото са били положени усилия да се случат нещата с тях.

"Какво получихме? Някакви шикалкавения всеки ден. То не бяха пътувания измислени, то "Айде довечера", "Айде във вторник вечер". Днес е неделя, ние работим. Ако ви е важно да направите правителство, ще си съберете органите и ще ни кажете. Ние до утре трябва да знаем", допълни той.

"Има ли някой от вас, който да счита че тези две години служебни правителства са успешни за България, ако има такъв да си вдигне ръката, няма такъв. На 10 юни държавата няма да може да плаща и пенсии, ако няма бюджет. Утре госпожа Нинова, господин Карадайъ и господин Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции. Няма да им дадем да ни привързват към тях, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор - с БСП и с ИТН. Тук ще търсим отговорността на всички", подчерта Борисов.

Източник: Нова тв