Областни и младежки председатели на БСП се включиха на заседание с членове на Изпълнителното бюро и на депутати от партията дали парламентарната група да подкрепи правителство с първия мандат и министър-председател Мария Габриел, а партията да излъчи министри.

“В ситуация сме да избираме по-малкото зло, защото ако БСП влезе в нова четворна коалиция, това може да е катастрофа за партията, но от друга страна може БСП да се окаже виновна за нови предсрочни избори”, обобщи разговорите на червените ръководители участник в тях. Обсъдени са плюсовете и минусите при варианти за участие на БСП с експерти или с политически фигури, както и евентуален отказ за подкрепа. Единодушие имало само в математическите сметки от разпределението в парламента, че без БСП, която има само 23 депутати, няма как да мине правителство с първия мандат. В дневния ред председателят на БСП Корнелия Нинова поставила и подготовката на БСП за местните избори, както и събирането на подписи за референдума срещу джендър идеологията в училищата.

По-рано през деня председателят на БСП Корнелия Нинова настоя пред медиите в парламента “да има лидерска среща, да определим най-важните приоритети за България”. “Да си определим срокове за изпълнение и едва тогава да търсим подкрепа. Ние сме диалогични и отидохме на срещата с Мария Габриел, но от това, което ни беше представено, сме обезпокоени”, каза Нинова.

“Дали ще подкрепим правителство зависи от членовете на партията. Но първо трябва да знаем какво им предлагаме. Искаме ред и правила”, каза Корнелия Нинова. Тя постави акцент и върху Истанбулската конвенция, която мина преди дни в Европейския парламент. “Предупреждаваме от 6 години, организираме и референдум и призовавам всички да ни подкрепят. С това решение на ЕП Истанбулската конвенция става общоевропейско законодателство и за съжаление задължително за България”, заяви Нинова.