Общо над 14 млн. и 470 хил. ваксини срещу Covid-19 са доставени към 3 май 2023 г. в България. До момента са приложени едва 4 млн. и 612 хил. дози. Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, цитиран от БНР.

Страната ни е платила близо 346 млн. лева в това число 1 305 464 лв. авансово платени през 2022 година за ваксини срещу Covid-19.

България няма необходимост от нови количества, но по действащото споразумението с "Пфайзер" за т.г. трябва да получим още над 8 млн. и 346 хил. дози. Очакваме Еврокомисията, която води преговорите с компанията от името на държавите-членки, да предоговори условията според нуждите на държавите. България няма нужда от нови ваксини. Предоговарянето е необходимо, а да се избегне глоба заради промяната в споразумението.

"В момента, благодарение на нашата позиция, се върви към леко отстъпление от страна на "Пфайзер", което може да се отиде за тази година на спестяване на 50% от тези количества, което да спести един огромен финансов ресурс на държавата, като категорично да останат много малко дози - една пета от тези, които споменах горе-долу, които да бъдат разсрочени за плащания в един по дълъг период, продължаваме преговорния процес. Ние мандат на Европейската комисия ще дадем само за това нещо и при условие, че за следващите години категорично са прекратени договорни отношения с "Пфайзер" а закупуване на следващи дози ваксини”, обясни здравният министър.

Страната е дарила близо 3 млн. и 600 хил. ваксини, унищожила е над 1 млн. и 430 хил. на стойност 33 млн. лв. Предстои унищожаването на още 369 781 дози за над 11 млн. лв., допълни Асен Меджидиев.