Мъж от китайската провинция Гансу бе арестуван по обвинения, че е използвал програмата за изкуствен интелект ”Чат Джи Пи Ти”, с която е написал фалшива новина за катастрофа с влак, предаде Ройтерс.

Това е първият арест в страната, имащ отношение към използването на изкуствен интелект, на фона на затягането на мерките за борба с така наречените дийпфейк технологии.

Фалшивата новина, в която се твърди, че са загинали 9 строителни работници при катастрофа в град в северозападната китайска провинция Гансу, е била прочетена над 15 хиляди пъти след публикуването й на 25 април, информираха местните органи на реда в град Пинлян.

Новите правила на Китай за дийпфейк технологиите постановяват, че се забранява на доставчиците на интернет услуги и на потребителите да използват такива технологии за създаване, публикуване и измисляне на невярна информация. Целта на мерките е да ограничат използването на изкуствен интелект за промяна на онлайн съдържание.

Полицията излезе с изявление, според което общо 25 акаунта в блога "Байцзяхао" (Baijiahao), който е собственост на китайския технологичен гигант "Байду" (Baidu), са съобщили за мнимата влакова катастрофа, използвайки различни IP адреси. В него се допълва, че заподозрян с фамилия Хун е бил арестуван за измисляне на фалшива информация, след като полицията е проследила всички акаунти и е установила, че компанията му също е замесена.

Твърди се, че Хун е редактирал новини, създадени от "Чат Джи Пи Ти", и ги е качвал в платформата, собственост на "Байду", съобщи местната полиция и допълни, че разследването по случая продължава.