Най-вероятно президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство в сряда. Това казаха за Труд news депутати от първата политическа сила. Според тях нямало начин връчването да стане още във вторник, тъй като тогава Радев имал друг дневен ред според сайта на президентството, където е публикувана програмата на държавния глава.

Още в 9 часа сутринта на 9 май той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай 78 години от победата над нацизма във Втората световна война. Час по-късно от 10 ч Радев и Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на ЕС пред “Дондуков” 2 по повод Деня на Европа.

До връчването на първия мандат трябва да има яснота кой би подкрепил ГЕРБ-СДС. От това зависи и съставът на проектокабинета. Ако има широка подкрепа, той би бил експертен, ако не - ще е съставен от партийни фигури.

Междувременно днес Бойко Борисов повдигна леко информационната завеса и заяви пред агенция ПИК, че ще се опита докрай да има редовен кабинет, ако стане, стане. Борисов увери, че няма да прави коалиции. Според него личностите в парламента, а не партиите, трябва да вземат решение дали да се отива на избори или не. Номинациите за премиер и министри не са окончателни, обсъжданията продължават, каза загадъчно Борисов.

Труд news помоли двама депутати от ГЕРБ да коментират думите на лидера си. И двамата казаха, че нямат никаква конкретна информация. Според единият от тях разговорите за премиер и министри на ГЕРБ си ги води лично Борисов и на парламентарната група не се съобщава какво се случва. А ако някой знае какво прави Борисов, това са Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Според втория ни събеседник конкретните номинации за министри Борисов не ги обсъжда с никой, защото не трябвало да изтичат имена, дори част от тези имена вероятно може и да не знаят, че са в списъка му. Това, което е чувал от Борисов е, че правителството по-скоро ще е непартийно.

Депутатът нямал идея кой номиниран за премиер ще приеме първия мандат от президента. Преди седмица-две депутатите казали на Борисов, че трябва да отидат при Радев с кандидат-премиер. А той отвърнал, че Изпълнителната комисия на партията е в състояние да излъчи премиер за минути. Както е станало предния път, тогава до последно малцина са знаели, че мандата ще приеме проф. Габровски.

Според двамата мандатът ще бъде връчен най-рано в сряда, но Радев можело да го забави още малко, особено след като Борисов е казал, че още се водят обсъждания за премиер и министри. Това можело да бъде сигнал да се забави връчването на мандата още малко.